Прогнозите на анализаторите относно отминаването на кредитната и финансова криза, засегнала световните пазари, стават по-оптимистични.

Очакванията за пазара на недвижими имоти в Румъния са през следващата 2009 г. той да успее да се съживи, а търсенето на имоти да се повиши, показва последният доклад на агенцията за недвижими имоти Gea Prasa, съобщава Business Standard.

Според генералния мениджър на агенцията Рафаел Диегуз местният жилищен пазар се намира почти в безизходно положение. Потенциалните купувачи са изплашени и изчакват какво ще се случи в следващите месеци.

Това, от което се нуждае пазарът на недвижими имоти, за да успее да се възроди, е вълна от положителна информация, която да дойде от чуждестранните пазари, смята Диегуз.

Твърде много лоши новини заляха медийното пространството в Букурещ в последните седмици и месеци и преувеличиха ефекта на финансовата криза върху румънския пазар, смята той.

Според него реална причина за спиране на ръста в сектора няма и всичко е просто увеличена липса на доверие и изкуствено създадена паника.

Неговата компания планира да започне работа по нов огромен жилищен комплекс в столицата Букурещ през следващата година.

Комплексът ще включва общо 2000 апартамента, предимно от средния клас, като според предварителните данни, предоставени от компанията, стойността на инвестицията ще бъде около 300 млн. евро.