Продажбите на търговски имоти в Ню Йорк са се понижили с 61% за десетте месеца до октомври на годишна база, като основна причина за това се сочи затрудненото финансиране на подобни сделки, съобщава Bloomberg.

Сделки на стойност 17 млрд. долара са били извършени за първите десет месеца на годината, като пазарът на търговски площи се насочва към най-лошата си година от 2004 г. насам, според данни на Real Capital Analytics Inc.

Продавачите са направили общо 237 сделки на стойност 5 млн. долара и повече, което е четиригодишен минимум.

За сравнение през изминалата година продажбите в сектора във финансовата столица на САЩ са били рекордни от 51 млрд. долара.

Банките все по-трудно отпускат кредити на фона на финансовата криза, развихрила се в страната, и фалита на няколко водещи инвестиционни банки.

Рецесията в сектора на недвижимите имотите, започнала през 2006 г., се разпространява постепенно и към останалите сектори.

Около 85% от щатските търговски банки са затегнали условията си по отпускане на заеми за закупуване на търговски индустриални площи през последните три месеца, което е и най-големият процент от началото на статистиката.

Финансовите институции са регистрирали загуби от над 680 млрд. долара от началото на годината, като до края на годината тези загуби се очаква да се увеличат до 1 трлн. долара.

Не са особено оптимистични и очакванията за развитието на пазара на търговски площи през първата половина на следващата година. Някои от пазарните наблюдатели прогнозират, че ще трябва да мине поне една година, за да станем свидетели на известно стабилизиране на пазара на търговски площи.