Наемите в Дубай продължават да се покачват, като най-нисък е ръстът при тези на апартаментите, става ясно от последните данни за пазара, пише PropertyWire.

Средният наем на имот в емирството се е повишил с 11% за последните 3 месеца, а при апартаментите това повишение е едва 4%, сочат последните данни на Asteco.

Според изследванията, все още има желаещи с достатъчно финансова възможност да наемат жилище, въпреки глобалното забавяне в сектора и понижението в търсенето на вилни имоти и апартаменти.

В някои райони на страната, като например Downtown Burj Dubai, където цените са се покачили с 25%, ръстът на наемите е над средното ниво поради големия недостиг на нови площи и сгради.

В момента средният наем на къща с три спални е около 83 хил. долара за година, с четири спални е 102 хил. долара, а най-големите къщи, разполагащи с пет спални, е 126 хил. долара.

Понижението на наемите на апартаменти се очаква да продължи до завършването на няколко по-мащабни жилищни проекта. Нивото на наем до голяма степен се диктува от търсенето на пазара.

Според водещи специалисти, едва ли през следващите няколко години ще станем свидетели на изравняване на цените на имотите и наемите в Дубай, въпреки прогнозите на някои компании е сектора в началото на тази година.