Световната кредитна криза създаде нови правила на играта на пазара на недвижими имоти по света.

Непрекъснатият ръст в сектора на недвижимите имоти през последните 10 години завърши след началото на ипотечната криза в САЩ, която постепенно се разпространи и в Европа, като най-силно бяха засегнати Великобритания и Испания, а след това и по целия свят.

И доколкото търсенето контролира пазара недостигът на свободни пари извън сивия сектор накара много строителни компании да замразят някои от своите проекти, които не могат да продължат да финансират. Това внесе още страх у купувачите в един така или иначе изпълнен със съмнения сектор - купуването на жилище на зелено.

От друга страна, пак заради кредитната кризата банките затегнаха условията за получаване на кредити, повишиха се лихвените проценти, което допълнително доведе до отлив от пазара.

Страховете на инвеститорите се подхранват и от несигурността в сектора и невъзможността да се прогнозира кога ще свърши кризата и ще настъпи стабилизация.

Всичко това се отрази, водейки до намаляване на активността на пазара, на броя на сключените сделки и на общата стойност сключени сделки.

Въпреки това през следващите 6-9 месеца не може да се очаква драстичен спад на цените на имотите.