След като e получила всички необходими одобрения, австрийската UNIQA Group е придобила 100% от акциите на четвъртата най-голяма застрахователна компания в Румъния извън сегмента на животозастраховането - UNITA, от предишния й собственик Vienna Insurance Group (VIG).

Сделката е финализирана на 3 ноември, понеделник.

Придобиването на UNITA е важна стъпка за компанията като част от експанзията й в Източна Европа, казва главният изпълнителен директор на UNIQA Константин Клайн.

С население от около 22 млн. души Румъния е един от най-големите и най-бързоразвиващите се пазари в Централна и Източна Европа. Ще обсъдим плановете си за развитие на UNITA с ръководството на компанията в страната през следващите дни, споделя Клайн. В качеството ни на нови собственици на UNITA, естествено, ще обръщаме специално внимание на близкото сътрудничество с местната Raiffeisenbank като част от съвместната ни работа в тази географска област, смята Клайн.

Основаната през 1990 г. UNITA е една от най-големите застрахователи в Румъния извън сегмента на животозастраховането с пазарен дял от около 6.5%. Компанията, която е базирана в Букурещ, отчита премийни приходи в размер на 142 млн. евро през 2007 г. UNITA има около 850 служители и повече от 550 000 клиенти. Продажбите на компанията се осъществяват посредством мрежа от над 41 офиса, 500 търговци и повече от 7 000 агенти, както и 260 брокери и лизингови компании.

Румъния е един от трите най-големи пазара в ЦИЕ, както и една от бързо растящите икономики в ЕС. Застрахователната индустрия в страната се разраства светкавично през последните години - общите премийни приходи в сектора са нараснали седем пъти, в сравнение с 2001 г., а страната има изключително голям потенциал, в сравнение със Западна Европа или други страни от Източна Европа.

Общо 37 застрахователни компании оперират в Румъния, а комбинираните им премийни приходи през 2007 г. достигат 2.191 млрд. евро, което представлява 35% ръст на годишна база. Около 80% от сумата продължава да идва от сегментите извън животозастраховането.