Испанският строителен предприемач Martinsa-Fadesa SA, който попълни документи за банкрут, предлага на някои от своите кредитори да получат около 50% от задълженията си срещу правото да се сдобият с тях преди останалите.

Компанията е отправила това предложение към около 10% от кредиторите си, според запознати, цитирани от финансовото издание Bloomberg.

Кредиторите, които приемат това предложение, ще получат средствата си след продажбата на определени активи от страна на компанията и след одобрение от страна на съда в Испания.

Останалите кредитори ще получат цялата сума след първите плащания на задълженията, които ще бъдат направени след две години.

Компанията има задължения в размер на 7.3 млрд. евро, според данни на регулаторните органи в страната.

Тя потърси защита от кредиторите през юли, след като не успя да набере нови средства от банки като Caja Madrid, втората най-голяма испанска спестовна банка, и Banco Popular Espanol SA, изисквани като средство за рефинансиране на задълженията й.

Бордът на директорите на Martinsa-Fadesa взе решение да премине към доброволна процедура за финансово оздравяване с крайната цел да продължи нормалната си дейност и финансовата реорганизация на компанията.

Докато е в процедура за финансово оздравяване, Martinsa-Fadesa ще съсредоточи всичките си усилия върху дейности, които генерират приходи - продажба на активи, управление на терени и други, които ще позволят на компанията да се преструктурира, да се адаптира към настоящите пазарни нужди и да продължи работа по проектите си.

Процесът касае единствено Martinsa-Fadesa S.A. в Испания, не и международните клонове на компанията в различните страни, тяхната работа продължава нормално.

Няма основание за настоящите и бъдещи клиенти на Fadesa България ЕООД за каквито и да било притеснения относно успешната реализация на проекта Модера Резиденс, посочиха изнесени по-рано данни от компанията.

Проектът на Fadesa България ЕООД - Модера Резиденс, започна да се строи през март тази година и е финансово стабилен. До момента са продадени 30% от апартаментите. Компанията продължава нормалната си дейност и проектът ще бъде завършен в срок.