Кредитната криза успя да намали до голяма степен активността на някои пазари по света, сочат доклади на различни статистически и консултантски агенции в сектора.

Подобен е случаят и на съседния ни румънски пазар, пише румънския бизнес портал Business Standard.

Анализаторите в сектора в Румъния не очакват никакви сделки по сливане или придобиване през следващите 3 месеца, пише още Business Standard.

Освен това, едва ли изобщо ще бъдат сключени някакви по-големи сделки в сектора преди началото на втората половина на следващата година, става ясно от изказването на Андрей Диакунеску от инвестиционната компания Capital Partners.

Общата стойност на сключените сделки на пазара на недвижими имоти в Румъния през изминалата 2007 г. е достигнала близо 2 млрд. евро, сочат официалните данни.

За тази година прогнозите са песимистични, като цифрата е някъде наполовина, като дори има още по-мрачен сценарий, в случай че част от сделките не бъдат завършени до края на годината.

Предпоставките за това има, тъй като отпускането на заеми от банките, за до финансиране на даден проект, е трудно, а и отнема много време заради усложнените процедури, споделят специалисти.