Високите цени на недвижимите имоти във Великобритания, както и честата невъзможност за закупуване на ново по-голямо жилище или разширяване на старото, води до налагането на нова тенденция при недвижимите имоти, а именно разширяване на жилището в посока надолу.

За това до голяма степен съдействат високите технологии, които никога не са били по-напреднали от момента.

Сигурното и модерното строителство, новите изолации, както и възможността дори да се доведе дневна светлина посредством оптичен кабел дълбоко под земята кара много хора да прибягват до изграждането дори на два подземни етажа в своите къщи.

Технологията за разкопаване надолу е заимствана от тази при осъществяването на сондажи за петрол, като проби все вземат на всеки метър надолу, за да бъдат изградени здрави основи.

Схващането, че подземията са "тъмни", "студени" и "неугледни", вече са далеч от действителността, като хората могат да си направят уютни местенца за усамотяване, басейни, фитнес зали, всекидневни за гледане на телевизия, помещения за персонал и още какви ли не други приятни помещения.

Новите технологии правят също така подземните стаи да не са влажни или със застоял въздух, каквито са схващанията за тях.

Задълбочаването на тенденцията за разрастване на имота надолу обаче е дошла, напълно естествено, вследствие на цените на имотите във Великобритания и особено тези в столицата Лондон.

Когато едно жилище "отеснее" на дадено семейство, се оказва, че е доста трудна и скъпа продажбата му с цел замяна с по-голямо. В тази насока много хора предпочитат да си решат проблема, като разширят настоящото си жилище надолу.

За да отговорят на новите тенденции, строителните предприемачи вземат това под внимание при строителството на нови жилища все по-често.

Изграждането на такива помещения спестява значително средства на собствениците. Подобна инвестиция им носи доходност от 30-40% при евентуално решение за продажба на цялостния имот, според специалисти.

От компания, специализирана в изграждането на подземни помещения в Лондон - London Basement Company, заявяват, че бизнесът им просперира, като имат повишение в клиентската си база с около 40% през последните пет години.

Значително се е увеличил и броят на издадените разрешителни за подобни действия в кварталите около Лондон, като издадените такива през тази година са били с една трета повече, в сравнение с миналата година.

Цената за най-доброто разширяване "надолу" възлиза на около 500 паунда за кв. фут, като впоследствие, при продажбата на имота, може да се разчита тя да бъде продадена евентуално за 1000 паунда за кв. фут.