Втората най-голяма презастрахователна компания в Германия - Hannover Re, не планира да изплаща дивидент за тази година, след като намаления на стойността на инвестиции и искове, свързани с урагани, я тласкат към първата й годишна загуба, пише Bloomberg.

Мениджмънтът няма да предложи изплащането на дивидент за тази година, за да може компанията да запази своя капитал, казва в интервю главният финансов директор на Hannover Re Елке Кьониг. Компанията не планира да набира капитал и се надява да се възползва напълно от очакваното нарастване в презастраховането през 2009 г.

Базираната в Хановер компания днес се присъедини към швейцарската Swiss Reinsurance Co., която е вторият най-голям презастраховател в света, отчитайки загуба за третото тримесечие поради срива на световните фондови пазари и застрахователните искове, свързани с ураганите Густав и Айк.

Нетната загуба на Hannover Re за третото тримесечие възлиза на 395 млн. евро, което е първият отрицателен резултат на компанията от 2005 г.. За сравнение , Hannover Re е отчела 284.3 млн евро печалба за същия период на 2007 г.

Акциите й бележеха ръст от 5 цента, или 0.2%, до 20.75 евро в 10:03 часа във Франкфурт, намалявайки спада в цената си за годината до 33%. Пазарната стойност на компанията възлиза на 2.5 млрд. долара.

Hannover Re отчита 355.3 млн. долара евро намаления на стойността на инвестициите си в ценни книжа в първите девет месеца и 77.3 млн. евро на стойността на ценни книжа с фиксирана доходност. Компанията отчита загуби в размер на около 200 млн. евро от инвестиции през октомври.

Swiss Re вчера отчете първата си загуба от почти шест години и прекрати временно програмата си за обратно изкупуване на акции. Най-големият презастраховател в света - Munich Re, намали на 25 юли прогнозата си печалба за цялата 2008 г. Очаква се компанията да публикува резултатите си за третото тримесечие на 7 ноември.

Ураганите Густав и Айк са коствали на Hannover Re около 250 млн. евро.