Световната финансова криза предоставя големи възможности за преки инвестиции в търговски имоти в Русия, става ясно от мнения на експерти от международния консултант Colliers International.

Най-голям интерес се очаква да има към малките и средни търговски центрове и вериги магазини, които, според мненията на експертите от Colliers International, ще се окажат по-печеливши, отколкото да се заложи на големите играчи в бранша.

Кризата на пазара би могла да даде още и уникални възможности на местните вериги или производители да навлязат по-сигурно на пазара, като успеят да увеличат и своето дялово участие, пише Lenta.ru.

Освен това сегашните събития на пазара на имоти в Русия дават на местните строителни компании уникален шанс да представят свои проекти за търговски центрове и по-малки вериги магазини, смятат още от Colliers.

Международният консултант планира да стартира експресни анализи на даден проект и възможностите за печалба от него.

По време световна икономическа криза инвеститорите влагат само в най-доходните и възможно най-евтини проекти, които, естествено, биха могли да донесат бърза и сигурна печалба.

Експресните анализи на водещи компании като Colliers International, например, биха могли да помогнат на банките да изберат в кои проекти да инвестират и на строителните компании да могат предварително максимално да оптимизират разходите си и възможността за печалба.

В момента от Colliers са анализирали проекти за търговски центрове с обща площ около 10 хил кв. м, като се надяват тази площ значително да се увеличи в следващите 6 месеца.