Най-големият европейски застраховател по пазарна стойност - Axa SA, отчете 3.4-процентен спад в приходите за третото тримесечие, след като падащите фондови пазари доведоха до по-ниски продажби на животозастрахователни и спестовни продукти в САЩ и Великобритания.

Приходите на компанията падат до 20.14 млрд. евро, в сравнение с 20.85 млрд. евро година по-рано. Предварителната прогноза беше за 20.2 млрд. евро приходи, показва проучване на Bloomberg измежду осем анализатори.

Европейският индекс Dow Jones Stoxx 600 падна с 12% през третото тримесечие на годината поради опасения, че световната кредитна криза ще ограничи икономическия растеж. Влошаващият се пазар за застрахователни планове, свързани с представянето на фондовия пазар, принуди MetLife Inc., най-големият животозастраховател в САЩ да набере 1.99 млрд. долара от продажбата на акции миналия месец.

Продажбите на Axa за третото тримесечие падат с 9.9%, до 1.55 млрд. евро, в сравнение с 1.72 млрд. евро година по-рано. Предварителната прогноза беше за приходи в размер на 1.6 млрд. евро.

Застрахователят, който генерира по-голяма част от приходите си извън Франция, разширява дейността си в Мексико и Турция след закупуването през 2006 г. на подразделението Winterthur на Credit Suisse Group AG.

Приходите на компанията за първите девет месеца на годината падат до 69.46 млрд. евро, в сравнение със 71.65 млрд. евро за същия период на 2007 г. От Bloomberg изчисляват резултатите за третото тримесечие, като изваждат тези за първите шест месеца на година от общите за деветмесечието. От компанията не са потвърдили резултатите за третото тримесечие.