Въпреки че строежът на високи сгради не е популярен в Европа, холандските архитекти MVRDV в съдружие с датските ADEPT се обединиха в създаването на небостъргач в столицата Копенхаген, пише Europa.re.

Новата сградата с височина 116 м ще включва апартаменти, хотел, търговска част и офис помещения., като и паркинг, както и парк с пазарен площад с много магазини и ресторанти.

Общата площ на небостъргача ще бъде 21 688 кв. м, като той ще се намира до една от главните пътни артерии на изток от централната част на датската столица Копенхаген.

Идеята за сградата е изцяло новаторска. Фасадата ще бъде изградена от отделни квадратни фигури, всяка с площ по 60 кв. м, които ще бъдат подредени около ядрото й.

Целият дизайна ще бъде на основата на гъвкавата рамка, което ще позволява на архитектите и проектантите да правят промени за в бъдеще.

На долните етажи ще се намира площад с много търговски части и ресторанти. Освен това, на ниските нива ще бъдат разположени и офисните помещения, а в самата сграда ще има и външни градини.

В най-високите части ще се намира хотелът с изглед към централната част на Копенхаген.

Материали и техниките, използвани в строителството като съображения за добиване на енергия и до 40% рециклиран бетон, ще й осигурят енергийна независимост.