Свободните офиси в японската столица Токио са се покачили и през октомври за девети пореден месец, съобщава Bloomberg.

Това е най-дългият период на непрекъснато покачване след десетмесечния непрекъснат ръст на свободните офиси през 2003 г.

Все по-песимистичните настроения на японските компании относно бъдещето на икономиката и мерките за съкращаване на разходите предвид глобалната финансова криза влияят негативно на пазара.

Свободните площи в Токио са се покачили до 4.3%- най-високото ниво, регистрирано от октомври 2005 г., спрямо 4.07%, отчетени за септември, показват данните на брокерската къща Miki Shoji.

Новопостроените офис площи през изминалия месец възлизат на почти 50 хил кв.м, като по-голямата част от тях най-вероятно ще остане без наематели. Това означава, че строителните компании, реализиращи проектите, ще са на загуба, споделят от Miki Shoji.

Японските компании започнаха да съкращават разходите си, след като икономиката на страната се сви повече, отколкото правителството очакваше, за трите месеца до края на юни.

Средните цени на наемите в петте бизнес района на японската столица са се понижили до около 69 долара за кв.м през октомври, става ясно от данните на брокерската къща.