Цените на имотите във Великобритания са се понижили с най-бързия си темп от поне 25 години насам, което се очаква да даде мотив на централната банка на страната за по-нататъшно понижение на лихвите, сочат данни на HBOS Plc.

Средната цена на жилищата в Обединеното кралство се е понижила с 14.9% през октомври на годишна база, което бе и най-голямото понижение от началото на статистиката през 1983 г.

На месечна база имотите са поевтинели с 2.2%, което бе и деветото им поредно понижение, според статистиката, публикувана от Bloomberg.

Спадът в цените на имотите е сред основните причини икономиката на Великобритания да е на прага на първата си рецесия от 1991 година насам.

През третото тримесечие тя се сви, а безработицата се повиши до най-високото си ниво от почти две години насам през септември. Контракцията възлезе на 0.5% за трите месеца до октомври.

Не са особено положителни и очакванията за следващата година, когато свиването на британската икономика се очаква да възлезе на един процент.

Днес предстои решение на централната банка относно лихвите, като очакванията на специалистите са за намаляването им с половин процентен пункт.

Цените на имотите, които регистрираха ръст от близо три пъти през последните десет години, се очаква да се понижат с 30% от върха им през октомври миналата година.

Одобренията за ипотечни кредити в страната са се свили значително, като остават на нива близки до най-ниските им такива от 1999 г. насам.

За трите месеца до октомври цените на недвижимите имоти са се понижили с 13.7% на годишна база. При ниво от 168 031 паунда те са на нивата си от октомври 2005 г.