Централната банка на Великобритания намали нивото на лихвите в страната със значителните процент и половина до най-ниското им ниво от 50-те години на миналия век.

Действието е резултат от най-лошата банкова криза в страната от близо век насам и е опит да се стимулира ръстът на икономиката.

Решението изненада пазарните наблюдатели, които прогнозираха понижение на основните лихви в страната с половин процентен пункт.

Икономиката на Великобритания се сви с 0.5% през третото тримесечие, като се насочва към първата си рецесия от 1991 година насам.

Пазарните участници определиха действията на централната банка като решителни и смели. Те стават възможно също така на фона на признаците за намаляваща инфлация на фона на драстичното поевтиняване в цената на петрола, а оттам очаквано поевтиняване и при горивата.

С приетото понижение на лихвите основният лихвен процент в страната става 3% на годишна база. Подобно понижение на лихвите не бе очаквано от нито един от анкетираните от Bloomberg шйсет анализатори.

Централната банка на страната наля на финансовите пазари сумата от 50 млрд. паунда.

След изнасяне на решението първоначално британския паунд отбеляза понижение от 1.1%, но впоследствие възстанови в голяма част от изгубеното и се търгува при нива от около 1.60 долара за паунд.