Българските банки не са инвестирали в рискови инструменти, като някои банки на Запад от нас и това е важно да се знае, защото често се правят нелепи сравнения, заяви председателят на БНБ Иван Искров.

"Самите ни банки са предпазливи, преди 4-5 месеца стремежът им беше за пазарен дял , а днес извеждат на преден план стабилността и сигурността", заяви той.

За Искров е ясно, че европейските банки няма да фалират и държавите стоят зад всяка една своя структуроопределяща банка.

За първия ни банкер са очевидни проблемите в някои индустрии в ЕС- корабостроене, автомобилостроене, преработка на метали и др. На въпрос на журналисти, каква връзка има всичко това с бюджет 2009 за България управителят на БНБ отговори:

„Логично е, да се очаква намаление на българските стоки на европейския пазар поради свиване на потреблението; свиване на потреблението на домакинствата в България и по-висока цена на обслужването на кредитите".

Според Искров, държавата ни през следващата година трябва да се въздържа от износ на национален капитал и да си пазим резервите за създаване на вътрешни работни места и за увеличаване на конкурентноспособността.

На финала на изказването си Иван Искров изрази увереност, че можем да бъдем независими от световните финансови пазари, „Вижте, че те сега са замръзнали", заключи той.

Източник: БГНЕС, Снимка: БГНЕС