Доходността от инвестиции на китайските застрахователи е намаляла през третото тримесечие, след като те са увеличили инвестициите в ценни книжа с фиксирана доходност и са намалили тези в акции, за да ограничат загубите от фондовия пазар, който е паднал с почти 70% тази година, информира Bloomberg.

Инвестициите са носели средно по 2.1% доходност за първите девет месеца на годината, в сравнение с 2.4% за първото полугодие, показват данни на китайския регулаторен орган в застраховането. Доходността достига рекордните 10.9% през 2007 г., когато фондовият пазар е във възход.

Падащият фондов пазар в Китай намали доходността на инвестициите на застрахователите и ограничи ръста на печалбата им.

Печалбата на най-големия застраховател в Китай China Life Insurance Co. пада със 70% през третото тримесечие, докато Ping An Insurance (Group) Co. отчита 7.8 млрд. юана (1.1 млрд. долара) загуба за периода.

Инвестициите на застрахователите в акции и във фондове, инвестиращи в акции, са били на стойност 407.6 млрд. юана в края на септември, съставлявайки 14.2% от общите им инвестиции, в сравнение със 17.6% три месеца по-рано. Инвестициите в облигации са увеличени до 1.66 трлн. юана, които представляват 57.6-процентен дял от от общите инвестиции.

Кабинетът одобри план, според който застрахователите ще могат да инвестират в компании, които не са публични, включително и в инфраструктурни проекти.

Регулаторът няма да забранява на застрахователите да инвестират в чужбина поради натрупаните загуби, но ще ги призове да подобрят инвестиционните си механизми и да бъдат по-предпазливи при вземането на решения.

Китайските застрахователи са изплатили искове на стойност 222.7 млрд. юана (32.6 млрд. долара) за първите девет месеца на годината, което представлява ръст от 35.5% в сравнение със същия период година по-рано.

Компаниите са спечелили рекордните 279.2 млрд. юана (40.9 млрд. долара) от доходност от инвестиции миналата година, като сумата надхвърля общата сума за предходните 5 години. Инвестициите на застрахователите възлизат на 2.88 трлн. юана (421.7 млрд. долара) в края на септември, което представлява ръст от 7.6% в сравнение с края на 2007 г.