Шофьорите сами ще описват щетите при леки катастрофи без присъствието на служител на КАТ. Водачите ще получават двустранен протокол след сключване на застраховка "Гражданска отговорност", който не се регистрира от Пътна полиция. Практиката идва от опита в европейските страни и ще влезе в сила от 1 януари 2009 г.

Застрахователи и шофьори обаче контрираха нововъведението, в което, според тях, присъстват редица неточности.

Проблем е липсата на дефиниция какво точно е лека катастрофа и в какви граници влиза тя, смятат водачите. Протоколът много лесно може да бъде пренебрегнат в момент, когато единият от причинилите ПТП е употребил алкохол и се стигне до лична договорка, допълниха те.

От измами се страхуват застрахователите, според които досегашната практика с присъствието на местопроизшествието на служител на Пътна полиция дава гаранция за легитимност.

Идеалният вариант за потърпевшите от новата практика страни е след катастрофа водачите да сигнализират на КАТ. Докато техен служител пристигне на мястото, шофьорите да попълнят протокола. В присъствието на катаджия да бъде направен тест за употреба на алкохол, с което да приключи цялата процедура. Според тях така би се намалила работата на КАТ, дават се и гаранции пред застрахователите.

Шофьорите предложиха и друго - да се въведе практиката, наложена в Австрия. Младите водачи получават право за кола от най-нисък клас и плащат тавана на "Гражданската отговорност". С натрупване на опит тези показатели се сменят с посока по-висок клас автомобил и по-ниска застраховка.

Те припомниха и старите правила - ако си пил, отнемане на книжката, спиране на автомобила от движение завинаги и 15 дни "тухли" в Своге.

Източник: Нова телевизия, Снимка: БГНЕС