Най-голямата банка по западното крайбрежие на САЩ - Wells Fargo & Co., е набрала 11 млрд. долара от продажбата на акции, които ще подпомогнат финансирането на закупуването на Wachovia Corp, информира Bloomberg.

Банката е продала 407.5 млн. акции на цена от 27 долара всяка, което е с 6.2% под цената на затваряне на 6 ноември. Wells Fargo, която планираше да набере 10 млрд. долара, може да продаде допълнителни 61 млн. акции, ако търсенето е гарантирано. Продажбата беше финализирана, докато в същото време индексът S&P 500 падна с 5%, а Dow Jones загуби 4.9% от стойността си.

Министерството на финансите на САЩ закупи привилегировани акции на Wells Fargo на стойност 25 млрд. долара през октомври като част от спасителните действия по отношение на банковата индустрия. Базираната в Сан Франциско Wells Fargo разширява депозитната си база към Източното крайбрежие и с покупката на Wachovia създава най-голямата щатска банка по брой на офисите.

Wells Fargo е 17-ата банка, която продава допълнително акции тази година. Последната беше базираната в Пенсилвания First Commonwealth Financial Corp., която набра 100 млн. долара на 31 октомври.

Банките се събрали 53.6 млрд. долара от продажбата на акции през тази година, показват данни на Bloomberg. Най-голямото предлагане беше това на JPMorgan Chase & Co през септември, което беше на стойност 11.5 млрд. долара. Bank of America Corp. набра 10 млрд. долара този месец.

Председателят на Wells Fargo Ричард Ковачевич обяви миналия месец, че банката ще набере средства в добавка на помощта от правителството, тъй като закупуването на Wachovia означава удвояване на големината на банката.

Цената на акциите на Wells Fargo падна с 9%, до 28.77 долара за акция на Нюйоркската фондова борса вчера. Книжата са се обезценили с 4.7% от началото на годината.