Цените на старите жилища в столицата на Румъния - Букурещ, продължават да се понижават. През октомври цените на този тип имоти са се понижили с 6% в сравнение с месец по-рано и с 16% в сравнение със същия месец на миналата година.

Средната цена на старите жилища е достигнала 1 576 евро за кв. м. в най-предпочитаните квартали, според данни от индекса Bucharest Real Estate Index (BREI), изнесен от агенцията за недвижими имоти Colliers International.

Цената на тристайните апартаменти се е понижила с 12% от началото на годината според данни за офертите продава от електронното издание anuntul.ro, предаде ZF.ro.

В някои от по-слабо предпочитаните квартали на града понижението е дори по-голямо, като възлиза на около 20%, става ясно още от публикуваните данни.

Цените на новите апартаменти се запазват без съществени изменения през септември и октомври според имотната агенция BREI, въпреки че се наблюдава тенденция някои от по-малките строителни компании да обявяват намаления на цените.

Специалистите коментират, че на фона на запазването на стабилни на нивата на обявените продажни цени, все по-голяма става склонността на строителите да правят отстъпки на купувачите с цел да стимулират продажбите си.

Като цяло спадът в цените на старите жилища се предопределя от намаляващия брой на този тип сделки през последните месеци. На фона на непрекъснатото нарастване на броя на новите жилища, които излизат на пазара, купувачите все по-често ги предпочитат пред старите.

Друга причина за ограничаване на броя на сделките е финансовата криза в световен мащаб, която кара банките да затягат условията по отпусканите си кредити, както и да повишават лихвите в страната.

Не всички цени на стари жилища обаче са се понижили. Съществува голяма група от продавачи, които не бързат с осъществяването на сделка по продажба, държейки на обявените си продажни цени.