Чешкото правителство планира напълно да отвори жилищния пазар на страната за чуждестранните купувачи през май следващата година, ако парламентът одобри необходимите законови рамки, пише Property Wire.

Кабинетът на Чехия вече одобри правилата по които чуждите граждани ще купуват имоти и в най-скоро време ще внесе предложението в законодателната институция.

Управляващите се надяват на положителен вот, доколкото членството на страна в ЕС поставя изискване за отваряне на пазара след преходен период от 5 години (припомняме, че Чехия беше приета в ЕС през 2004 г.).

В настоящия пакета не се предвижда чужденци да могат да купуват земеделска земя, доколкото определения от ЕС преходен период за това е по-дълъг (7 години).

Според действащите правила право да се сдобият с имоти имат корпоративни купувачи.

Най-голям интерес сред чуждите купувачи се очаква да предизвикат жилищата от средния и висок клас, смятат анализатори от King Sturge.

Очаква се, че интерес към покупката на жилища в Чехия ще проявят граждани от страните от Източна Европа, извън ЕС, които ще се възползват от възможността за облекачване на пътуванията.

Въпреки това, на фона на кризата в сектора, е малко вероятно отварянето на пазара да предизвика бум. Освен това цените на жилищата в Чехия са значително по-високи от тези в страните извън ЕС.

Отварянето на пазара ще доведе до по-тясно сближаване със Запада, смятат брокери.

Според компанията M&M най-голям интерес към жилищата в Чехия ще проявят граждани на Словакия, следвани от виетнамци, руснаци, украинци и германци.