Въпреки кредитната криза, големият поток от хора, насочващи се всяка година към София, поддържа високото търсенето на жилища в града.

Новопостроените жилища остават най-търсени и през тази година, като след тях се нареждат панелните жилища и ЕПК, става ясно от данни, предоставени от агенция за недвижими имоти "Явлена".

Най-търсени като големина в София, а и останалата част на страната, остават двустайните жилища с квадратура между 69 и 87 кв.м, като все по-предпочитани са и малките жилища тип "ателие".

Панелните жилища са най-евтините, които могат да се купят на българския пазар. Ниската покупна цена в повечето случаи обаче е за сметка на лошата външна изолация, която повишава разходите за отопление, ниска шумоизолация и други недостатъци на бързото и евтино строителство.

Нова и интересна тенденция на пазара в София е, че крайните до преди няколко години квартали стават все по-предпочитани за покупка на жилище.

Апартаменти в западните райони - Западен парк, Люлин, Овча купел, на цени под 900 - 1000 евро за кв.м, се реализират в много кратки срокове.

Ако средният срок на реализация на продажбата на едно жилище е 3-4 месеца, в споменатите райони е до 40 дни.

В най-големия жилищен комплекс в България - Люлин, новото строителство се предлага на цени от 750-850 евро за кв.м., като агенция "Явлена" има 25% успеваемост в продажбата на жилище под 45 дена.

Предимствата на новите зони са екологично чистата среда, западните ветрове и изградената и въведена в експлоатация отсечка на метрото.