Влошаването на икономическата конюнктура обяснява все по-силното затягане на условията за отпускане на кредити за предприятията в еврозоната, се казва в доклада за последното тримесечие на Европейската централна банка, цитира от AFP.

По данни на ЕЦБ големите компании са по-силно засегнати от ситуацията на финансовите пазари, отколкото малките и средни предприятия.

За следващите месеци от финансовата институция прогнозират още по-сериозно затягане на условията за даване на кредити. Освен това затягането на условията за отпускане на ипотечни кредити трябва да бъде още по-ясно дефинирано през четвъртото тримесечие, както и това за потребителските кредити и останалите форми на заеми за домакинствата.

По-отношение на кредитирането на предприятията ЕЦБ препоръчва да не се налагат допълнителни ограничителни мерки през последното тримесечие.

Аурелио Макарио от UniCredit определи прогнозите като "доста мрачни": "Еврозоната преживява най-тежкия си период и реалната икономика рискува да изпадне в още по-дълбока рецесия заради замразяването на ресурсите, насочени към компаниите и домакинствата".

Това замразяване придоби и други форми, като например овърнайт депозитите, които достигнаха рекордната сума от 297.424 млрд. евро на 6 ноември, надминавайки предходния рекорд от 295.9 млрд. евро, постигнат по-рано през същата седмица.

Независимо от призивите на френския президент Никола Саркози, чиято страна изпълнява ротационното председателство на ЕС, към банките да не ограничават достъпа на бизнеса до кредитиране, именни френската централна банка съобщи, че две трети от представените в страната банки имат намерение да затегнат условията.