Инвеститорите в недвижими имоти започнаха да променят мнението си в последните седмици за пазарите в страните от Централна и Източна Европа, като регионът вече не им се струва толкова защитен от кредитната криза.

Кризата, която започна от САЩ и бавно се разпространи във всички части на света, доказва, че никоя страна или регион не може да се чувства защитен, коментират анализатори в сектора.

Директорът на инвестиционния отдел на Jones Lang LaSalle в Полша Томаш Тцоло казва, че международната финансова криза имаше незначителен ефект върху пазара на ЦИЕ само в началото на тази година. Вече обаче изобщо не е така, пише PropertyEU.

"През последните няколко седмици ситуацията в региона се промени драстично. Голям брой купувачи в сектора просто се оттеглиха от пазара. Това се отнася и за германските фондове от отворен тип. Някои от тях въобще вече не са в състояние да купуват, тъй като са замразили тегленията на капитали от страна на инвеститорите", заявява Томаш Тцоло на конференция, състояла се тази седмица в испанския град Барселона.

"Други потенциални купувачи са заели позиция - изчакване, за да видят какво ще се случи, а някои инвеститори имат достатъчно капитал за сделки по придобиване, но цените на активите не са атрактивни за тях поради липсата на конкуренция. Реално броят на сделките е нула", казва още Тцоло.

Според него много важно нещо, което трябва да се случи за съживяването на пазара, е подновяването на кредитирането от банките, но при по-добри условия. Това няма да реши всички проблеми, но ще даде много повече сигурност на инвеститорите на пазара.