Цените на недвижимите имоти в Сърбия паднаха с 20%, а до края на годината се очаква стойността им да бъде намалена поне с още 10 на сто. Само от началото на месец ноември търговията с недвижими имоти е паднала с 30%, а в някои градове тя достига и 50 на сто.

Представител на една от най-големите агенции за недвижими имоги в страната казва пред вестник "Прес", че цените ще падат плавно до август или септември следващата година.

"Цените вече паднаха с 10-20 на сто. Едва в края на следващата година очакваме да започнат леко да се увеличават и този процес би трябвало да продължи 3-4 години, когато отново ще има спад и достигане до реалната им стойност", казва представител на агенцията за недвижими имоти в Белград, който е пожелал анонимност.

От началото на този месец в Белград са продадени само 15 жилища и в същото време няма никакво търсене за нови апартаменти. Председателят на Асоциацията на агенциите за недвижими имоти Томислав Секулич съобщава, че от от началото на месец ноември търговията с недвижими имоти е намаляла с една трета.

Според него в момента има застой в този пазар. "До момента нямаше никаква икономическа логика един квадратен метър да струва 5 хил. евро, освен голямото търсене", казва Секулич.

Ръководството на Агенция ENS е убедено, че истинските и тежки последстнвия от кризата ще настъпят едва след половин година. „Преди време когато пускахме обява за жилище в ценътра на града телефоните не спираха да звънят. Сега един човек, ако се обади през деня е добре", казва директорът на агенцията.

Според известния юрист Нина Кон финансовота криза в Сърбия започва да се чувства много повече отколкото някои са очаквали. Последствията от финансовата криза се чувстват и в големите строителни компании.

Директорът на строителната фирма "Напред" Доброслав Бойович казва, че интересът за покупката на жилища вече е намалял с около 15 на сто, а самата продажба е паднала през месец август с 10%. Според него голям брой инвеститори вече са започнали да забавят строежите, а някои дори и да ги спират, защото нямат средства, а банковите кредити са много скъпи.

Източник: БГНЕС/БГНЕСФото