Европейските фондове се превръщат в един от основните източници за бизнес финансиране при сегашната тенденция за затягане на кредитирането. Това посочват от компанията "Бест Кредит България".

При завишените изисквания за отпускане на бизнес кредити в последните месеци, финансирането от европейски фондове е добра алтернатива за фирмите да реализират инвестиционните си планове. Компаниите могат да получат от 30% до 65% от стойността на инвестицията си под формата на безвъзмездна субсидия.

За да използват предвидените по различни програми европари, компаниите кандидатстват с проект, който се одобрява от европейска комисия. Одобрените проекти се реализират с помощта на банкови кредити. За разлика от традиционния бизнес кредит, заемите за одобрени проекти се отпускат по-лесно и може да се договори по-ниска лихва.

„За да се получи финансиране по европейска програма най-важното е компанията да е добре запозната с условията за кандидатстване и правилно да изготви и реализира своя проект", коментира Пламен Пейчев, управител на "Бест Кредит България".

До края на 2015 г. на България й предстои да усвои близо 7 млрд. евро европейски пари. Основният източник за финансиране са структурните фондове, по които в момента са отворени процедури за набиране на проектни предложения по оперативните програми „Конкурентоспособност", „Развитие на човешките ресурси", „Програма за развитие на селските райони", както и други програми, финансирани от Министерство на икономиката и енергетиката и Министерство на земеделието и храните.