Стойността на спасителния пакет, предоставен от правителството на САЩ на застрахователната компания American International Group Inc. (AIG), може да бъде предоговорен до 150 млрд. долара при по-ниски лихвени проценти и по-голям срок за изплащане, пише Bloomberg.

Правителството на САЩ ще намали първоначалния заем от 85 млрд. долара, договорен през септември, до 60 млрд. долара, и ще закупи привилегировани акции на компанията за 40 млрд. долара, както и ипотечни ценни книжа на стойност 52.5 млрд. долара, притежавани или застраховани от компанията, според източник запознат със ситуацията.

Промените могат да дадат повече време на главния изпълнителен директор Едуард Лиди за да спаси AIG, която имаше нужда от помощта на правителството, за да избегне фалит, след като отчете над 18 млрд. долара загуби в три поредни тримесечия. Планът на Лиди за изплащане на първоначалния заем чрез продажбата на акции се провали, след като срива на финансовите пазари намали тяхната цена и принуди потенциалните купувачи да стабилизират собствените си счетоводни баланси.

Говорителите на Федералният резерв и на AIG засега не са коментирали ситуацията. AIG днес трябва да обяви резултатите си за третото тримесечие.

В добавка към първоначалния заем от 85 млрд. долара, AIG получи още две кредитни линии на стойност 58.7 млрд. долара миналия месец.

Стойността на двегодишния заем (85 млрд. долара), който AIG получи на 16 септември ще бъде променена на 60 млрд. долара, които компанията ще трябва да изплати за пет години. Застрахователят ще плаща 3% лихва, вместо първоначално определените 8.5%, плюс Libor върху средствата, които компанията взема назаем.

AIG ще плаща лихва от 0.75% върху средствата, които не използва, вместо първоначалните 8.5%. Акционерите на AIG имаха оплаквания, че лихвите са толкови високи, че компанията просто няма шанс да се възстанови.

AIG получава допълнителни 40 млрд. долара помощ от спасителния план на Министерството на финансите на стойност 700 млрд. долара. В замяна, правителството получава привилегировани акции с 10% годишна лихва.

Делът на правителството в AIG, изчисляван по обикновени акции, ще остане 79.9%.