Най-голямата европейска банка HSBC Holdings Plc обяви, че печалбата й за третото тримесечие е нараснала на годишна база, след като продажбата на активи и по-добрите резултати в Азия са компенсирали влошаващото се положение на икономиката в САЩ, където нивото на лошите й заеми е нараснало, информира Bloomberg.

Банката отчита 4.8 млрд. долара намаления на стойността на ценни книжа, обезпечени с активи, през третото тримесечие. HSBC също така е заделила 4.3 млрд. долара за покриване на загуби от лоши кредити в САЩ.

HSBC, която беше първата европейска банка отчела намаления на стойността на активи, свързани щатски високорискови заеми, е загубила 38 млрд. долара от лоши заеми от началото на 2006 г. до първата половина на тази година. От банката обаче обявиха, че разполагат с достатъчно капитал и не планират да се възползват от помощта на правителството.

Акциите на HSBC са се обезценили с 11% на Лондонската фондова борса от началото на годината. Банката получава повече средства от депозити, отколкото отпуска като заеми, което й позволява да избегне недостига на средства, който принуди RBS, HBOS и Lloyds TSB да продадат свои акции на стойност 37 млрд. паунда на британското правителство, за да увеличат капитала си.

Печалбата на HSBC за първите шест месеца годината падна с 20%, до 7.7 млрд. долара, след като банката задели 10.1 млрд. долара резерви за лоши заеми. Тя се превърна в най-големия кредитор на високорискови заеми, след като закупи Household International за 15.5 млрд. долара през 2003 г. HSBC съкрати 1 100 служители от подразделението си за световно банкиране и пазари, в което влизат корпоративното и инвестиционното банкиране.

HSBC финализира през юли продажбата на няколко регионални подразделения във Франция на Banque Federale des Banques Populaires за 2.1 млрд. евро. HSBC се съгласи да закупи 88.9% от PT Bank Ekonomi Raharja Tbk (Bank Ekonomi) за 607.5 млн. долара през октомври, за да разшири двойно клоновата си мрежа в Индонезия.