EUR/USD

През октомври европейската валута преодоля линията на дългосрочния възходящ тренд и рязко спадна. През изминалата седмица тя не успя да развие насочено движение и консолидира, силна съпротива по двойката остава в района на 1.3250. На седмичния таймфрейм низходящият натиск по еврото остава доста силен, двойката коректира, но докато остава под 1.3750 рискът от средносрочно понижение ще се запази. На дневната графика двойката консолидира и образува триъгълник с граници 1.2650-1.3000. Укрепване под това 1.2650 ще сигнализира за понижение. Връщане и укрепване над 1.2900 може да провокира възстановяване на европейската валута.

GBP/USD

През октомври паундът проби минимума от 2005 г. и рязко рухна, показвайки едно от най-силните месечни понижения за историята и достигна най-ниското си значение от 2002 г. През изминалата седмица английската валута не успя да развие ръст и се понижи. На седмичната графика низходящият натиск по паунда се запазва и ще остане силен докато английската валута остане под 1.7350. На дневния таймфрейм двойката коректира, след което сформира „дожи" и възобнови снижението. Рискът от по-нататъшно понижение остава висок, докато паундът се намира под 1.60. Укрепване под подкрепата 1.5530 ще сигнализира в полза на по-нататъшното снижение на английската валута. Връщане над 1.5880 може да провокира ръст за паунда.

USD/JPY

През октомври двойката преодоля силната подкрепа 103.70, след което рязко се понижи, достигайки най-ниското си равнище от 1995 г. През изминалата седмица долар/йена консолидира и сформира „дожи", укрепване се над зоната 100.00 така и не й се удаде. На седмичния таймфрейм низходящият натиск продължава да остава силен, докато двойката е под 102.70. На дневната графика двойката остава под низходящ натиск, след достигане на минималното равнище от 1995 г. двойката коректира, но развитие на ръст над 100.00 засега няма. Връщане над 99.00 може да провокира укрепване на долара. Укрепване под подкрепата 96.70 ще бъде сигнал за в полза на понижение по двойката.

USD/CHF

През октомври двойката преодоля линията на дългосрочния низходящ тренд и рязко нарасна. Миналата седмица тя продължи ръст и достигна нов годишен максимум в района на 1.1800. На седмичната графика долар/франк засега се задържа над пробитата по-рано линия на дългосрочния низходящ тренд, което носи риск от по-нататъшен ръст. На дневния таймфрейм ръстът по USDCHF се възобнови след рязката корекция, макар че има риск от формиране на дивергенция, тъй като в петък двойката направи „дожи". Като цяло тя е по-склонна към ръст, докато се задържа над 1.1610. Укрепване под това ниво ще сформира сигнали за понижение. Ръст над 1.1890 ще сигнализира за ръст на двойката в района на горната граница на краткосрочния възходящ канал 1.2000.

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат.

Финансова къща Популярна Каса