Все още никой не може да определи колко време ще продължи кризата, ударила пазара на недвижими имоти в Испания и Великобритания.

Испанският пазар е изправен пред риска да удари дъното, като възстановяването може да отнеме много години, смята Родър Кук, ръководещ партньор в испанския офис на консултантската компания в сферата на недвижимите имоти - Cushman & Wakefield.

През последните няколко години, в страна беше отчетен бум в сектора на жилищното строителство. Това помогна на компании като Metrovacesa и Colonial да се развият и да се превърнат във водещи играчи на пазара на недвижими имоти в Европа.

В своя коментар за настоящите събития на европейския пазар на имоти Кук казва: "Поредица от фактори направиха ситуацията на пазара много трудна за всички играчи. Най-трудното обаче е, че никой на този етап не може да каже в каква посока отиват нещата".

Спадането на пазара на имоти стана много бързо, и очакванията на Кук са дъното да бъде достигнато скоро, но пазарът няма да се задържи дълго на него, казва още той.

Има позитивни сигнали за пазара на имоти, но ще отнеме време, докато нещата възвърнат нормалните си стойности и нива, казва още Родър Кук.

Стабилизацията е необходима както за испанския пазар, така и за всички други пострадали от кризата.