Руският милиардер Сулейман Керимов, който загуби 700 млн. евро заради раздробяването на банката Fortis между Белгия, Холандия и Люксембург, за да бъде спасена тя от фалит, ще се оплаче официално, че е бил измамен от вече бившия шеф на банката Морис Липенс, съобщи белгийската осведомителна агенция Белга.

Оказава се, че Керимов, който е на 37-о място в списъка на най-богатите хора в света с богатство, оценявано на 9 млрд. евро, притежава пакет акции във Fortis на стойност над 750 млн. евро. По съвет на Липенс той закупил по-голяма част от акциите през юни т.г., когато банка Fortis обяви увеличение на капитала си, обяснява Белга.

В момента тези акции не струват повече от 60 млн. евро, което никак не се харесва на руския милиардер. Ето защо той е подготвил официално оплакване за измама срещу Морис Липенс, което ще даде възможност да продължи разследването около събитията, довели до изпадането на Fortis в тежко състояние.

За такова разследване настояват и хиляди по-малки акционери във Fortis, загубили изцяло или почти всичките си средства, вложени в акции на банката.