American Express Co. е получила одобрението на Федералния резерв на САЩ да се трансформира в търговска банка, получавайки достъп до средства в условията на нарастващите кредитни загуби и падащи продажби на облигации, обезпечени с активи, пише Bloomberg.

От ФЕД не са спазили правилото за 30-дневния период на изчакване за подобно заявление поради нетрадиционните и належащи обстоятелства, отразяващи се на финансовите пазари. Председателят на ФЕД Бен Бернанке и колегите му единодушно са подкрепили молбата на компанията.

Ръстът на изоставащите плащания по кредитни карти е бил почти двоен през третото тримесечие в сравнение със същия период година по-рано. Просрочените плащания по кредитните карти и нивото на безработица превръщат октомври в първия месец от 1993 г. насам, в който компаниите издатели на кредитни карти не успяват да продадат облигации, обезпечени от плащанията на клиентите.

American Express, която е най-голямата компания за кредитни карти в САЩ по покупки, се присъединява към бившите инвестиционни банки Goldman Sachs Group Inc. и Morgan Stanley, които получиха през септември разрешение от ФЕД да станат търговски банки.

Цената на акциите на American Express падна с 1.33 долара, или 5.3%, до 23.98 долара за брой вчера. Пазарната стойност на компанията е паднала с 54% от началото на годината, което е четвъртият най-голям спад в индекса Dow Jones.

American Express разполага с активи на стойност около 127 млрд. долара, обявиха от ФЕД. Компанията вече има две банкови подразделения: American Express Centurion Bank, която действа като компания за промишлени заеми под надзора на Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC), и American Express Bank. Всяко от двете подразделения има активи на стойност по около 25 млрд. долара и контролира депозити за около 7.2 млрд. долара, според ФЕД.

American Express отчете спад в печалбата в четири поредни тримесечия и е загубила около половината от пазарната си стойност от началото на годината. За разлика от Visa Inc, която просто обработва плащанията, и вчера обяви, че печалбата й за тримесечието се е удвоила до 448 млн. долара, American Express отпуска заеми на потребителите, като по този начин рискува просрочване или пропускане на плащания вследствие на съкращенията от началото на годината.

Опитът на Amrican Express да се превърне в търговска банка идва почти 15 дни, след като компанията продава инвестиционната си банка Lehman Brothers Holdings Inc. American Express влиза в борсовото посредничество през 80-те години на миналия век посредством придобивания, включително и покупката на Lehman Brothers Kuhn Loeb през 1984 г.