Застрахователите в Северна Америка са отчели около 120 млрд. долара загуби, свързани с дълговия пазар, като начело е American International Group Inc. (AIG), информира Bloomberg. По този начин общите загуби на финансовите компании по целия свят вече приближават 1 трлн. долара.

Отчетената рекордна загуба за третото тримесечие на AIG формира около половината от загубите за застрахователна индустрия до вчера. Загубите са три пъти повече в сравнение с тези, причинени от урагана Катрина, която беше най-голямото природно бедствие в историята на САЩ.

Падащата стойност на активи, свързани с щатски ипотечни кредити, е допринесла през третото тримесечие за загубите на 15 от 24-те компании, включени в изчислението на индекса KBW Insurance, и е принудила северноамериканските застрахователи да наберат повече от 80 млрд. долара, за да възстановят капитала си. Базираната в Ню Йорк AIG е "помогнала" общите загуби на финансовите компании по света да достигнат повече от 919 млрд. долара.

AIG има наистина голяма инвестиционна база и, ако тези активи продължат да се обезценяват, компанията може да продължи да отчита загуби, според главният изпълнителен директор Едуард Лиди.

AIG отчете намаления на стойността на активи, свързани с ценни книжа, обезпечени с ипотечни заеми и суапове за осигуряване срещу кредитен риск. Тази седмица застрахователят получи нов спасителен пакет от правителството на стойност 150 млрд. долара, който замества първоначалния заем от 85 млрд. долара отпуснат преди по-малко от два месеца.

След урагана Катрина застрахователите, включително и базираната в Илинойс Allstate Corp., която е най-големият публично търгуван застраховател на жилища, увеличиха цените в районите, в които има опасност от подобни бедствия, като по този начин стабилизираха счетоводните си баланси и цените на акциите си. Сега застрахователите притежават инвестиции, свързани с ипотечни заеми на пазар, на който има толкова малко купувачи, че е трудно да бъде оценена стойността на тези активи.