„Не виждам как цената на земята може да падне. Исторически погледнато земеделската земя бележи ръст в последните 200 години", коментира Камен Колчев-председател на СД на Елана Пропърти Мениджмънт.

България е започнала да осъзнава колко важно е земеделието. Това може частично да изтегли развитието на икономиката, като добави няколко процента към БВП, на фона на спада в секторите на строителството и туризма.

Окрупняването на земята от качествени фермери и техника- това е пътя за развитието на земеделието, каза Колчев по време на конференцията "Инвестиции в земеделска земя".

Според Веселин Петров, изпълнителен директор на Елана Пропърти Мениджмънт, именно раздробеността на земята гони чуждите инвеститори.

Според него в момента в България има 40 млн. декара обработваема земя, собственост на частни лица, като тя е раздробена на 7.3 млн. имота, или средният размер на имотите е около пет декара.

Специален гост на конференцията бе и министъра на земеделието и храните Валери Цветанов, който сподели, че 80% от земята у нас е екологично чиста. За изминалата година ръстът в цената на земеделската земя според него е 19%.

Според министъра аграрната ни реформа е тръгнала по грешен начин - раздробяване вместо уедряване. През 2009 г. ще стартират 44 проекта за комасация на земя за развитие на селски райони.

По-рано в специално интервю за Profit TV, Веселин Петров обяви, че към началото на октомври цената на земята се е повишила с 30% на годишна база. Това е превишило залегналите в началото на годината прогнози за ръст в цената на земеделската земя с 20%.

За следващите няколко години очакваното поскъпване е за над 20%, коментира още Петров, като уточни, че става въпрос за средно повишение.

Визирайки факта, че цената на земята у нас е изключително подценена в сравнение с тази в съседните европейски страни, не се очаква нейната цена да се понижи, прогнозира Петров.

Към октомври портфейлът на Елана Фонд за Земеделска Земя включва над 290 000 декара за първото деветмесечие, като повишението за този период възлиза на над 40 000 декара.