Продажбите на имоти във Великобритания са се понижили до най-ниското си ниво от три десетилетия насам, а цените намаляват за 15-ти пореден месец, посочиха изнесени данни на RICS.

Изследването сочи, че агентите на недвижими имоти са продали средно 10.9 жилища за трите месеца до октомври, което бе и най-ниското ниво от началото на статистиката през 1978 година.

Процентът на агентите, отчели понижение в продажната цена, е превишил тези отчитащи ръст с 82 пункта, индикатор, който е негативен от август миналата година насам.

Отделен доклад посочи понижението на продажбите на търговски имоти за пръв път от 2005 година насам.

Централната банка на Великобритания намали нивото на лихвите до най-ниската от 1955 година насам стойност през изминалата седмица, в усилията си да стимулира ръста на британската икономика.

В основата на слабото й представяне са именно слабите продажби и спадът в цените на имотите през последните тримесечия.

Понижението на лихвите обаче все още не е дало отражение, според пазарните наблюдатели, като свиването и затягането на условията по отпускане на кредитите в условията на финансова криза имат негативен ефект като цяло.

Цените на имотите са отбелязали спад във всички 12 региона на Великобритания, наблюдавани от RICS, показа още изследването.

Прогнозите за спад на цените на имотите в Лондон са били с 90 пункта повече от тези за ръст, според изследването.