Цените на недвижимите имоти в Испания са се понижили с 6.5% през октомври в сравнение със същия месец на предходната година, показаха изнесени данни на изследователската група Tinsa.

Това бе и осмият пореден месечен спад в цените на недвижимите имоти на фона на задълбочаващата се криза в сектора.

За сравнение през септември имотите в Испания отбелязаха спад от 4.9% на годишна база.

Статистическите данни относно изменението в цените на имотите в страната варират в изключително голям диапазон.

Според официални данни имотите в страната са се понижили с едва 1.3% през третото тримесечие в сравнение с второто, докато на годишна база те дори са отбелязали ръст от 0.4%.

Според изследване направено от Reuters в края на септември цените на недвижимите имоти се очаква да регистрират понижение от 3% през настоящата и 9% през следващата година.

Най-голямо понижение през октомври са регистрирали цените на имотите по крайбрежието на Испания, според Tinsa, където то възлиза на 8.9%.

Те са следвани по спад от тези в големите метрополиси, където средното понижение възлиза на 7.6% на годишна база, сочи още проучването.

Бумът в сектора на недвижимите имоти, довел до неколкократен ръст на цените и продължил десет години, е приключил, според мнозинството от пазарните наблюдатели.

Той бе и в основата на ръста на испанската икономика с ускорени темпове, а кризата наблюдавана през тази година се очаква да вкара страната в рецесия.