Citigroup планира да преразгледа условията по отпуснатите в САЩ ипотечни кредити на стойност 20 млрд. долара, за да помогне на кредитополучателите, изпитващи затруднения, да погасят дълговете си, пише руският "Ведомости".

През следващото полугодие представители на CitiMortgage, ипотечното подразделение на четвъртата по пазарна капитализация банка в САЩ, ще се свържат с 500 хил. заематели, които към момента са редовни платци, но могат да изпитат затруднения в бъдеще, се казва в изявление на Citigroup.

На около 130 хил. от тях могат се намалят месечните вноски, съобщават от CitiMortgage. По думите на генералния директор на подразделението Санджив Дас условията по кредитите могат да бъдат преразгледани при онези клиенти, които се обърнат за помощ и чиито вноски по ипотеката надвишават 40% от дохода им. Помощта ще бъде насочена преди всичко към кредитополучателите в онези региони на страната, които са най-заплашени да пострадат от икономическия спад и ръста на безработицата.

От 2007 г. Citigroup помогна на вече 370 хил. заематели да избегнат загубата на домовете си, преразглеждайки условията по кредитите за 35 млрд. долара. В края на октомври JPMorgan Chase съобщиха, че ще се постараят да облекчат клиентите си при погасяване на кредити за 110 млрд. долара. CitiMortgage притежава 1.5 млн. ипотечни кредити за 175 млрд. долара

Според прогноза на Moody's Economy.com, през 2008 - 2010 г. затруднения при погасяване на дълга могат да изпитат 8.5 млн. заематели, от тях 5.2 млн. могат да се лишат от жилището си. По данни на RealtyTrac, през трето тримесечие на годината уведомление за дефолт или изземане на недвижимостта заради неплатежоспособност по кредита са получили собствениците на 765 558 жилища.