Холандската компания за финансови услуги ING Groep NV, която получи 10 млрд. евро помощ от правителството миналия месец, отчете първата загуба от създаването си през 1991 г., предава Bloomberg. Загубата идва в резултат на 1.51 млрд. долара намаления на активи.

Загубата на финансовата институция възлиза на 478 млн. евро, или 22 цента на акция, за третото тримесечие. Предварителната прогноза на ING, направена миналия месец, беше за 500 млн. евро загуба. ING е отчела печалба в размер на 2.31 млрд. евро за същия периода на миналата година.

ING, която беше първата компания, възползвала се средствата, заделени от холандското правителство, е намалила стойността на притежавани акции, облигации, ипотеки, структурирани инвестиции и вложения свързани с фалита на Lehman Brothers Holdings Inc. Миналия месец ING се съгласи да продаде ценни книжа без право на глас на холандското правителство, увеличавайки първичната си капиталова адекватност (Tier 1) до около 8%.

Акциите на ING, чиято история започва през 1743 г., се обезцениха с 6.2% вчера до 8.08 евро за брой в Амстердам, определяйки пазарна стойност на компанията от 16.7 млрд. евро. Книжата на ING са се обезценили със 70% от началото на годината.

ING ще използва половината от 10-те млрд. евро, за да увеличи акционерния си капитал на банковото подразделение, а 2 млрд. долара ще бъдат отделени за застрахователния бизнес. Останалите 3 млрд. евро ще бъдат използване за намаляването на коефициента на задлъжнялост на компанията от 15 на 10%.

Положението на ING е много стабилно по отношение на ликвидността, заяви миналия месец главният изпълнителен директор Мишел Тилман. Компанията също така не очаква да има нужда от друга капиталова инжекция, според Тилман.