Нивата на наемите на търговските площи в много от развитите държави в Западна Европа се очаква да регистрират понижение, сочи изследването European Retail Property Market 2009, направено от консултантската агенция King Sturge.

Значително по-оптимистични са очакванията за нивата на наемите в развиващите се страни, където те се очаква да продължат да се повишават.

Според консултантската компания следващата година ще бъде тежка за пазара на търговските имоти и особено за тези във Великобритания, Германия, Франция, Испания и Италия.

По-слабо се очаква да се понижат наемите на този род имоти в Лондон, а значително повече в градове като Милано и Мадрид.

Не на всякъде на Стария континент обаче перспективите са толкова лоши. Развиващите се пазари като България, Чехия, Полша, Румъния, Словения и Словакия, ще регистрират позитивни трендове на фона на очакваното продължаващо повишение на икономиките им.

Ръстът на потребителските разходи в тези страни ще продължи да подкрепя пазара на търговски имоти, както и нивата на наемите.

Много големи европейски компании се пренасочват именно към завладяване на пазар в тези страни на фона на забавянето на развитите европейски икономики и прогнозата за изпадане на рецесия на голяма част от тях.

В столици като Букурещ, Прага и Варшава, специалистите прогнозират повишение на наемите с 10% през следващата година.