Половината от участници в проучване на консултантската компания в сферата на недвижимите имоти MediaCity в Румъния, заявяват, че имат желание да притежават собствено жилище. 28% обаче нямат възможност да осигурят парите за купуването му, а 22% чакат да видят какво ще се случи на пазара и дали цените ще се стабилизират.

В проучването са взели участие 8531 души, които са отговаряли на различни въпроси относно собственото жилище.

Тези, които изчакват развитието на пазара, се позовават на мнението, че цените ще започнат да се понижават в следващите няколко месеца.

При това не може да се очаква, че цените на апартаментите да спаднат рязко, а просто да претърпят известна корекция по отношение на пазарните условия.

Нестабилността на банковия сектор кара други 13% да се откажат от покупката. Те се опасяват от бъдещи увеличения на лихвите по кредитите.

12% не са сигурни, че жилището което вече са купили, ще бъде завършено в определените от строителната компания срокове.

В тази категория влизат и купувачи, които искат да се купят ново жилище веднага и трябва да направят всички вноски по него, като същевременно плащат и наема на жилището, в което живеят в момента. Те се оказват изключително зависими от спазването на строителните срокове.

17% които отговарят, че нямат намерение да закупят жилище, защото са доволни от мястото, на което живеят или просто виждат възможност да го сменят.

8% заявяват, че нямат интерес да в закупуване на собствено жилище, защото подобна инвестиция във всички случай е просто не изгодна.