За третото тримесечие на годината пазарът на имоти в Благоевград бележи ръст над 12 процента при броя на сделките в сравнение със същия период на 2007 г. Това съобщи днес на пресконференция Добромир Ганев, представител на компания за недвижими имоти.

Той отбеляза, че за същия период средно за страната тенденцията е в обратна посока - минус 2 процента.

Ганев направи сравнение със София и Варна, където през последните 4-5 години този пазар се е развил много бързо, но вече се забелязва спад над средния за страната. Той посочи, че в тези градове намалението е съответно 7 и 17 процента.

В Благоевград се отчита увеличение на цените на жилищата от 5.5 процента, допълни Ганев.

Най-малък по думите му е ръстът на цените при панелните жилища. При новото строителство за Благоевград е характерно, че предлагането не превишава в пъти реалното търсене, както е по Черноморието.

Изградените нови сгради в града през миналата година са над 30, с 216 жилища и обща площ около 10 000 квадратни метра.

Жилищният пазар почти във всички градове е относително стабилен, дори по време на такива сътресения като настоящата криза, коментира Добромир Ганев.

При монолитните жилища в Благоевград има 3 процента ръст на сделките, а при новите - 12.35 на сто, отбеляза той. Новото строителство бележи най-голям интерес и това важи не само за Благоевград, добави той.

Източник: БТА