Най-голямата швейцарска застрахователна компания Zurich Financial Services AG, обяви 90-процентен спад в печалбата си за третото тримесечие, вследствие на намаление на стойността на активи и загуби от ураганите в САЩ, информира Bloomberg.

Печалбата на застрахователя е паднала до 154 млн. долара през третото тримесечие на 2008 г., в сравнение с 1.51 млрд. долара за същия период на миналата година. Осреднената прогноза на анализаторите е била за печалба от 253 млн. долара, показва проучване на Bloomberg.

Застрахователят отчита през третото тримесечие 615 млн. долара намаления на стойността на активи след фалита на Sigma Finance Corp., Lehman Brothers Holdings Inc. и Washington Mutual Inc. и застрахователни искове на стойност 595 млн. долара свързани с ураганите Айк и Густав в САЩ.

Zurich Financial обаче върви по-план към таргета за намаляването на разходите с 800 млн. долара тази година и планира да намалява разходите с по 900 млн. долара годишно до 2011.

Печалбата на компанията за първите девет месеца на годината пада до 2.83 млрд. долара, в сравнение с 4.19 млрд. долара за същия периода на 2007 г.

Осреднената прогнозата за деветмесечието на четирима анализатори, интервюирани от Bloomberg, е била за печалба в размер на 3.02 млрд. долара.

От компанията отчитат нетна капиталова загуба в размер на 1.1 млрд. долара.