Над четвърт милион домакинства в САЩ са просрочили своите ипотечни кредити през октомври, дори и на фона на приетите мерки от правителството за облекчаване на условията, посочиха данни на RealtyTrac Inc.

Общо 279 561 собственици на имота са получили предупредителни писма от банките, което е ръст от 25% спрямо същия месец на миналата година.

Данните, макар и бележещи подобрение от средното за тази година повишение от 50%, все още са тревожни и сочат запазване на влошената ситуация на пазара на имоти в страната.

Растящата безработица в най-голямата световна икономика, както и спадът в цените на имотите са основните фактори за негативната среда.

Безработицата се е повишила до най-високата си от 1994 година насам стойност, като нивото на заетостта се е понижила за 10-ти пореден месец през октомври.

Цените на жилищата в 20-те най-големи градове на страната са се понижили с най-много през август, като са спадали през всеки от месеците от януари миналата година насам, според изнесените по-рано данни на индекса S&P/Case-Shiller.

Най-голямо подобрение е било регистрирано в един от най-засегнатите от кризата щати - Калифорния, където просрочените ипотеки са се понижили с 44% през октомври в сравнение с предходната година след законови промени.

На първата си пресконференция, дадена на 7 ноември, новоизбраният президент на САЩ - Барак Обама обяви, че правителството трябва да подпомогне домакинствата да не загубят своите домове.