България се готви да забрани за осем години улова на есетра в Дунав и в Черно море. Причината е, че есетровите риби са на ръба на изчезване в световен мащаб заради свръхулова и нелегалната търговия. Ето защо у нас официално се изнася хайвер от изкуствено отглеждани риби. Той се експортира основно в Румъния, Германия, Холандия, Сърбия, Черна гора и САЩ. От 2006 г. износната квота е паднала.

Мекият климат и чистите води на язовир Кърджали са двата определящи фактора фирма да заложи в 250 садки отглеждането на есетра и моруна в залива под Главатарци. Достигнали до седмата или осмата година до 20 килограма, есетрите вече дават хайвер.

Моруната е най-голямата есетрова риба. Изкуствено отглежданите в язовира достигат до 40-50 килограма. На най-едрите екземпляри се поставят чипове. При бурно време и пробив в садката рибата може да се проследи по цялата дължина на езерото и да се върне, където трябва.

Дойде ли времето да си хвърлят хайвера, със специален транспорт есетрите и моруните се транспортират до Асеновград, където с хирургическа точност се срязват коремите им и се изважда ценният продукт. После срязаните тъкани отново се зашиват.

Язовир Кърджали е един от най-големите производители на черен хайвер у нас. До 2006 г. фирмата, работеща в него, е притежавала 1/3 от експортната квота на България, каза собственикът й Атанас Чобанов.

Източник: БТА