Кредитирането е основен елемент от развитието на недвижими имоти независимо от това дали за жилищни или бизнес имоти и в тази насока няма как ограничаването му да не засегне сектора, коментира в специално интервю за Profit.TV, Сергей Койнов, изпълнителен директор на Forton International.

Не може да няма пряко влияние между наличието на финасиране и развитието на пазара на недвижимите имоти, допълни той. Тази връзка съществува и няма как да се избегне.

Банковото финансиране има въздействие и върху бизнеса на наемателите. Било то франчезьори или, предлагащи собствени продукти, финансовата криза засяга и тях. Те използват също кредитиране от банките, а кризата има не толкова ефект за това те да се отказват от намеренията си за експанзия, колкото да са по-предпазливи и да изчакват за по-добри условия. При наемателите има известна гъвкавост от гледна точка на времето.

По отношение на купувачите на имоти има различен тип такива. През последните месеци виждаме и фондове и частни инвеститори, които все още са активни. Тези, които ще бъдат печеливши обаче ще са тези, които миналата година са продали своите имоти, и имат кеш за да купят нови през тази на по-ниска цена.

При търговските центрове има два големи търговски обекта, които излязоха на пазара тази година - Мол Варна и Парк Мол в Стара Загора. Имаше още няколко обекта, които трябваше да излязат през тази година, но те са с минимално забавяне и ще излязат догодина, коментира Койнов.

Липсата на достатъчно банково финансиране няма как да не забави доста от проектите. Освен това че ресурсът е по-трудно достъпен, банките имат и по-големи изисквания към процента подписани договори от общата част на търговския център.

Преди година строителството можеше да върви паралелно с подписването на договори с наемателите. През тази година обаче, първо трябва да има процент договори, а после се освобождава финансирането и започва строителството на проектите поради факта, че банките са по-малко склонни към риск.

Така че повечето проекти в начална фаза ще бъдат забавени, а такива, които не могат да осигурят достатъчен процент наематели, най-вероятно ще бъдат отложени за неопределен период от време.

Прогнозите за развитието на сектора на този етап са много трудни- това, което продължава да се вижда е, че определени наематели продължават да търсят партньори. Такива са дисконтовите вериги, които имат наложен бизнес модел и могат да се развиват и в моменти на криза.

Станахме свидетели на няколко сделки в сектора на търговските имоти с едни от най-големите проекти. Сделки ще има в бъдеще, въпросът е на каква цена. Инвеститорите в имоти са такива, които търсят възвращаемост от инвестициите си за определен период.

Интерес за продажби има, така че реализация ще има и в бъдеще, но не на тези цени, постигнати в началото на тази и миналата година. Доходността зависи от качеството на проектите. Добрите проекти ще търсят възвращаемост, близка до миналогодишната. Мол Варна и Сити център постигнаха добра доходност, но трябва да се има в предвид, че преговорите за тези сделки стартираха преди година.

Това, което видяхме през последните 18-24 месеца е, че много проекти бяха обявени. На хартия имаме много, които ако се построят, ще залеят страната. Факт е обаче, че много малко от тези проекти се изграждат. В момента не можем да говорим за пренасищане. Във времето ще избегнем изграждането на проекти, които нямат интерес от страна на наемателите.