Цените на жилищата в Дубай се очаква да отчетат спад през последното тримесечие на тази година, сочат мнения на анализатори от консултантската компания Colliers International.

Понижението ще сложи край на бума в сектора, който доведе до ръст в цените с повече от 43% за първите три месеца на тази година, пише Bloomberg.

"Вече на всички е ясно, че положението на пазара на недвижими имоти в емирството се промени след месец септември", казва Яан Алберт, регионален директор на Colliers.

Строителните компании в Дубай започнаха да съкращават персонал и да замразяват работа по някои от своите проекти заради забавянето в сектора и пониженото търсене.

Цените на вилните имоти са спаднали с около 19% за октомври спрямо септември, сочат данни на HSBC Holdings, публикувани по-рано днес.

Според данните на Colliers International цените на имотите са отчели понижение през първото, второто и третото тримесечие на тази година, съответно с 43, 15 и 5%. Засега обаче е трудно да бъде дадена точна прогноза за движението на цените през четвъртото тримесечие.

През миналия месец строителната компания Emaar Properties PJSC, която е водеща на имотния пазар в тази част на света, обяви, че спира работа по някои от проектите си поради липса на достатъчно капитал.