Столицата на Япония - Токио, е изместила Шанхай от най-предпочитаната от инвеститорите дестинация за закупуване на недвижими имоти за следващата година, като инвеститорите в имоти са по-малко склонни към поемането на риск.

Намаленият рисков апетит се предопределя от финансовата криза, която бушува с пълна сила в страната, стартирала именно от сектора на недвижимите имоти.

Токио е класиран на първо място сред най-предпочитаните дестинации сред 20 избора в изследване, направено от Urban Land Institute и PricewaterhouseCoopers LLP.

Второто място в класацията е заето от Сингапур, а на трета позиция като най-предпочитана от инвеститорите азиатска дестинация се сочи Хонг Конг.

Цените на имотите във водещите финансови дестинации, като Ню Йорк, Лондон и Токио, регистрират понижение вследствие на финансовата криза.

Очаква се имотните пазари на страните в Азия с най-силна икономика и най-висока степен на ликвидност да са най-слабо засегнати.

Пазарът в Токио е относително по-слаб, в сравнение с миналата година, но по-стабилен, в сравнение с останалите азиатски пазари.

Сред анкетираните изпълнителни мениджъри 40% са дали препоръка „hold" за имотите в Токио, 32% дават оценка "buy", а останалите препоръчват "sell".

Шанхай регистрира понижение в класацията до пето място, на фона на нарастване на риска, свързан с пазара.

Изследването е направено въз основа на интервю с изпълнителни мениджъри на 60 строителни предприемачи и инвестиционни компании.