Правителството на Руската федерация обсъжда три варианта в подкрепа на ипотечния пазар, пише днес в. Коммерсант, позовавайки се на източник от правителството, след състоялото се съвещание за стабилизиране на икономическата ситуация към президента Дмитрий Медведев.

По информация на изданието и трите варианта са обвързани със заделянето на средства от държавния бюджет. Различията идват от въпроса кой ще е бенефициентът.

Според първия вариант парите ще се предоставят на Агенцията по ипотечно жилищно кредитиране (АИЖК) за закупуване на ипотечни кредити, които заемополучателят не може да обслужва заради загуба на работа.

Вторият вариант предвижда целевото предоставяне на средствата на държавните банки, а третото предложение включва директна финансова инжекция към ипотечните кредитополучатели.

Дискусията по този въпрос тече както в Белия дом, така и сред заинтересованите министерства и Думата, пише вестникът. Окончателният вариант трябва да се приеме до дни и ще се включи в пакет от правителствени антикризисни мерки.

Опитът да се реши проблемът от масовия ръст на неплатежоспособните клиенти по ипотечни заеми свидетелства за сериозността на проблема, като по-рано се отричаше съществуването на подобен род проблем. До сега за него говореха само банкери, които се готвят за сериозно необслужване на ипотеките.

Редица банки започнаха с преоценка на заложените по ипотеката жилища. Вероятно нивото на ипотечните заеми в Русия е достигал до такива мащаби, че банките не могат сами да контролират ситуацията.

По информация на вестника, най-актуалните данни сочат, че от ипотечни кредити са се възползвали около 800 хил. семейства. Процесът започва да се развива масово от 2002 г.