Най-голямата американска строителна компания специализирана в строителството на жилища Toll Brothers, обяви финансови загуби за пето поредно тримесечие, пише Bloomberg.

Основната причина за непрекъснатите загуби е дълбоката рецесия, в която изпадна пазарът на недвижими имоти в САЩ, споделят икономистите от компанията.

Нетните загуби за четвъртото тримесечие на финансовата година, които Toll Brothers отчита, възлизат на 78.8 млн. долара или 49 цента на акция, от 81/8 млн. долара и 52 цента за акция година по-рано.

Годишната печалба се е понижила до 698 млн. долара спрямо 1.17 млрд. долара за 2007 г., сочат данните на компанията.

Рекордното понижение в цените на жилищата в най-голямата икономика в света, рецесията и липсата на финансиране отдалечават купувачите на пазара. Компанията е загубила от намаления в цените на имотите си повече от 1.6 млрд. долара.

Акциите на Toll Brothers на борсата в Ню-Йорк са отчели понижение с повече от 7.8% само за последните 12 месеца.

Продажбата на нови жилища в САЩ са отчели спад през октомври до най-ниските си нива за последните 17 години, а средната цена се е понижила до 4-годишен минимум.

Финансовите загуби на петте най-големи компании, специализирани в строителството на жилища в САЩ през последните няколко тримесечия, възлиза на 1.5 млрд. долара.