Английската централна банка намали нивото на лихвите в страната с един процентен пункт до ниво от 2% на годишна база, или най-ниското им ниво от 1951 година насам, в усилията на централната институция да извади страната от рецесия.

Действието е отговорило на средните очаквания на анализаторите от Bloomberg.

Секторът на услугите, строителството и промишлеността регистрираха най-голямото си свиване през изминалия месец от 1992 година насам, което кара говерньорите на централната финансова институция да предприемат по-решителни действия.

Спекулациите за намаляването на лихвите доведоха до това британската национална валута да регистрира исторически рекорд в търговията си с еврото при ниво от 86.96 пенса за евро. По-рано през деня паундът се разменяше за 86.33 пенса за евро.

С понижението им нивото на лихвите във Великобритания съвпада с най-ниското им такова в историята. За последно те са били при подобно ниво, когато Чърчил стана премиер за втори пореден път.

Понижения на лихвите предприемат много централни банки по света. ФЕД намали нивото на лихвите до 1% през изминалия месец, а днес Европейската централна банка се очаква също да ги намали с половин процентен пункт до 2.75%.

Централната банка на Нова Зеландия намали лихвата с рекордно ниво от 1.5 процентни пункта до 5%, а индонезийската - до 9.25% от 9.5%.